Vragen

VEELGESTELDE VRAGEN

Hieronder leest u de meestgestelde vragen van onze klanten.

4 jaar wachten met het stucen van een nieuwbouwwoning?

Nee, dat is zeker niet nodig. Het is zeer goed mogelijk om een kwalitatief goede wandafwerking te realiseren en de wanden van een nieuwbouw woning te stucen. We adviseren echter wel om te kiezen voor glad stucwerk in plaats van stucwerk met een structuur.

Waarom glad i.p.v. structuur?
Dit heeft te maken met het 'bewegen' van de wanden van een nieuwbouwwoning. Dit proces duurt inderdaad een aantal jaren, waardoor er een klein risico is op scheurtjes. Het is bij een gladde muur eenvoudig om dit te herstellen, daar waar het bij een muur met structuur een stuk gecompliceerder is om de scheuren netjes te dichten. Dit zou betekenen dat de wanden na 4 jaar helemaal opnieuw gestuct moeten worden. Dat is voor niemand wenselijk. Om die reden adviseren we om te kiezen voor glad stucwerk.

Stucwerk vs renovliesbehang. Wat zijn de voor- en nadelen?

Renovliesbehang is een ontzettend sterke behangsoort, die wordt afgewerkt met latex lijm. Het wordt zeer strak en glad aangebracht op wanden en heeft geen structuur, waardoor het na het verven of spuiten van de wanden lijkt alsof er gestuct is. Het oogt dan ook een goede vervanger te zijn van stucwerk, maar het kent toch ook zijn nadelen. Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rij t.o.v. stucwerk.

Renovlies is in veel gevallen sneller gedaan dan stucen. Daarnaast ademt renovliesbehang goed, wat ervoor zorgt dat het vocht in de muren er gemakkelijk uit kan. Ook is het meestal iets goedkoper dan stucwerk. Daar staat echter tegenover dat renovliesbehang er een stuk minder strak uitziet dan een gestucte wand. Ook is het verschil in kwaliteit goed zichtbaar. De hoeken laten na verloop van tijd los en er kunnen ook plooien ontstaan. Het ontstaan van scheuren in het behang is ook iets dat vroeg of laat gebeurt.

Stucwerk is juist ontzettend glad en er is dan ook géén enkele wandafwerking die strakker oogt dan stucwerk. Daarbij komt dat stucwerk een moderne uitstraling heeft die zich veel beter leent voor de lange termijn. Eventuele beschadigingen zijn namelijk goed te herstellen, wat bij renovliesbehang niet zo eenvoudig is. Stucwerk is dan ook de beste keuze voor het afwerken van wanden en muren. Het resultaat is onbetaalbaar!

Wat is het verschil tussen saus- en behangklaar stucen?

Het verschil tussen sausklaar stucwerk en behangklaar stucwerk zit in het afwerkingsniveau. Behangklaar stucwerk is minder glad en is daardoor meer geschikt om mee te behangen of om af te werken met spackspuitwerk. Sausklaar stucwerk is daarentegen wat gladder door de extra behandeling, waardoor deze afwerking zich goed leent voor airless latex spuitwerk of voor het handmatig sauzen met latex muurverf en een kwast of een roller.

Behangklaar stucwerk camoufleert alle kleine onregelmatigheden in de ondergrond. Hierdoor is dit type stucwerk zeer geschikt als ondergrond voor behang of spackspuitwerk. Sausklaar stucwerk is daarentegen meer geschikt als ondergrond voor sausen, spuiten en rollen van latex muurverf. Beiden zijn dus op een eigen manier passend voor andere eindresultaten.

Wat is de gemiddelde droogtijd van stucwerk?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de dikte van de stuclaag, de ventilatie, de luchtvochtigheid en de temperatuur. Hoe dikker de stuclaag, hoe langer het ook duurt voordat het stucwerk droog is. Gemiddeld droogt het 1 milimeter per dag, maar het kan worden versneld door het gebruik van kachels. Dit is echter niet zonder risico, omdat het stucwerk daardoor kan scheuren.

Neem dus altijd goed de tijd voor het droogproces. We adviseren om stucwerk te laten drogen op een kamer temperatuur van rond de 20 graden, waarbij er goed wordt geventileerd. Zet daarom de ramen en deuren regelmatig open.

Kan er worden gestuct in natte ruimtes zoals badkamers?

Dit is zeker mogelijk! Hiervoor gebruiken we wel andere materialen dan bij droge ruimtes. De materialen moeten namelijk goed tegen vocht kunnen, zodat het niet gaat schimmelen. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en kiezen vaak voor wandtegels, maar het stucen van badkamers is juist helemaal van nu!

Waarom badkamer laten stucen?
Het is voordelig, het is erg hygiënisch en het geeft een mooi strak resultaat. Bovendien is het voor het schoonmaken ideaal. Door de gladde wandafwerking heb je namelijk minder kans op schimmel.

Kan spachtelputz worden bijgewerkt?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Vanwege de korrelige structuur van spachtelputz is het bij eventuele scheurvorming niet mogelijk om dit te herstellen.

Spachtelputz voordelen
Een groot voordeel van spachtelputz is dat het direct in de gewenste kleur kan worden aangebracht. Dit betekent dat het niet nodig is om de wanden of het plafond na het aanbrengen van het stucwerk nog te moeten schilderen. Dit bespaart een hoop tijd en geld. Daarnaast zijn beschadigingen haast niet te zien omdat de kleur helemaal ingetrokken is in de wand of het plafond.

Wat moet er worden voorbereid voordat het stucen kan beginnen?

Wij vragen u om de betreffende ruimte leeg te ruimen, zodat de stucadoor hun werkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Dit houdt in dat meubels en andere attributen uit de ruimte verwijdert moeten worden en dat er bepaalde dingen moeten worden afgeplakt. Denk hierbij aan:

  • Trapleuningen
  • Afdekplaatjes van stopcontacten
  • Radiatoren
  • Deuren

De stucadoor zal zelf ook nog de nodige voorbereidingen treffen en onder andere de ramen, kozijnen, vloeren en eventuele andere dingen afplakken en/of afdekken.

© Shaun Roubos

Volg Riant op